Τρίτη 16 Απριλίου 2019




Διαχείριση στερεών αποβλήτων, «πράσινο σημείο», ανακύκλωση.
  
   Η αποκομιδή των απορριμμάτων, τα ογκώδη και οι όγκοι από τα κλαδέματα αναδεικνύονται το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δήμο και φυσικό είναι να απασχολεί όλους τους υποψήφιους που με δηλώσεις τους λένε ότι θα λύσουν το πρόβλημα.
   Με δελτίο τύπου στις 26/2/2019 η δημοτική αρχή θριαμβολογεί ότι με τα «πράσινα σημεία» τίθενται οι βάσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, υιοθετώντας τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές. Προσθέτοντας ότι αποτελεί σταθερός προσανατολισμός της Διοίκησης η ανάπτυξη ενός ισχυρού μοντέλου κυκλικής οικονομίας, ικανού να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τόπου και να ενισχύσει τα οικονομικά του δήμου, παραθέτοντας μια σειρά έργα προς αυτή την κατεύθυνση.
   Από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κος Τσαμασλής δηλώνει ότι θα αναλάβει προσωπικά την υπηρεσία καθαριότητας και απαριθμεί μια σειρά αγορές μηχανημάτων που θα κάνει όπως και την 24ωρη αποκομιδή. Είναι ο ίδιος που στο δημοτικό συμβούλιο το 2017 όταν συζητιόνταν το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα αναρωτήθηκε γιατί μιλούν για προσλήψεις αφού η καθαριότητα θα δίνονταν σε ιδιώτη και ψήφισε για μια ακόμη φορά την παραχώρηση σε ιδιώτη. Είναι οι ίδιοι σύμβουλοι που σαν δημοτική αρχή- Αλεξανδρή -παρέδωσαν την καθαριότητα σε ιδιώτη. Πότε λένε την αλήθεια;
   Στον ίδιο ρυθμό και οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν για αγορές του αναγκαίου εξοπλισμού για την αποκομιδή αποφεύγοντας όμως να ξεκαθαρίσουν το ζήτημα όλου του συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. δηλαδή συμφωνούν με το ΕΣΔΑ και τις οδηγίες της ΕΕ; θέλουν τους ιδιώτες και με τι χρήματα θα αγοράσουν τον αναγκαίο εξοπλισμό όταν η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί κατά 66%; Θα διεκδικήσουν χρήματα ή θα φορτώσουν νέους φόρους;
   Κρύβουν την αλήθεια
   Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα απόβλητα και μια σειρά Οδηγίες της ΕΕ έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία, στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων των δήμων αποδεικνύοντας ότι ενιαία ασκείται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εστιάζεται:
· Στη μεταφορά του κόστους αποκλειστικά στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας όλα κινούνται στην λογική της «ανταποδοτικότητας» των υπηρεσιών καθαριότητας και των «αντικινήτρων» θεσμοθετώντας το εξοντωτικό και παραπλανητικό για τα λαϊκά στρώματα σύστημα «πληρώνω όσο πετώ» ως δήθεν κίνητρο για την ανακύκλωση. Όπου τα τέλη καθαριότητας διαμορφώνονται με βάση την ποσότητα των απορριμμάτων και όχι τα τετραγωνικά επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν περιορισμένες δυνατότητες ανακύκλωσης σε αντίθεση με τις μεγάλες κατοικίες, τα εμπορικά κέντρα, τις βιομηχανίες.
   Με βάση αυτή τη λογική θεσμοθετήθηκε ένα νέο χαράτσι το Τέλος ταφής από 1/1/19 που από 35 ευρώ τον τόνο θα φτάσει τα 60 το 2014 και θα εκτινάξει τα ανταποδοτικά τέλη.
   Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να επιβάλουν πρόστιμα που κυμαίνονται μεταξύ 200-500 ευρώ σε όσους δεν εφαρμόζουν την ανακύκλωση.
   Για την εφαρμογή του ΤΣΔΑ, πέρα από την αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, απαιτείται και ίδια συμμετοχή που θα επιβαρύνει μαζί με το κόστος όλων των ιδιωτών που εμπλέκονται τα ανταποδοτικά τέλη.
· Στις βαριές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία από την ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ, όπως για την «κυκλική οικονομία» με την οποία σχεδιάζονται πανάκριβες εγκαταστάσεις επεξεργασίας – καύσης αποβλήτων που παραδίνονται στα μονοπώλια αποφέροντας τους τεράστια κέρδη για παραγωγή φτηνών «εναλλακτικών» πρώτων υλών και καυσίμων για να τροφοδοτούνται άλλοι βιομηχανικοί κλάδοι. Σε αυτά τα πλαίσια ο ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας προχωρεί σε 3 μονάδες καύσης των αποβλήτων αντί για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, η μια από τις οποίες θα είναι στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου, δηλαδή κοντά στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή των Ταγαράδων.
   Οξυμένα προβλήματα δημιουργούνται από την χωροθέτηση σε περιοχές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων και τη μη εφαρμογή τεχνολογιών που θα μείωναν τις επιπτώσεις των ΧΥΤΑ, ΣΜΑ, τις χωματερές με βάση την λογική του κόστους. Επιλογές καθόλου τυχαίες με βάση τις κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ, όλες στο όνομα της «ανάπτυξης» σε όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που δρουν από την αποκομιδή έως την τελική επεξεργασία των αποβλήτων
   Με το πρόσχημα της «αποκέντρωσης» έχουμε ένα κατακερματισμό έργων και προγραμμάτων για την ευκολότερη παραχώρηση σε ιδιώτες όπου η Τοπική Διοίκηση αποδείχτηκε ότι μπορεί να εφαρμόσει με επιτυχία.
   Η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας λόγο υποχρηματοδότησης, οι ελλείψεις που δημιουργήθηκαν σε εξοπλισμό και απορριμματοφόρα, η απαγόρευση των προσλήψεων αποτέλεσαν το όχημα για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και όλων των τομέων της ανακύκλωσης από την προηγούμενη διοίκηση και την σημερινή του δήμου.
   Προβλήματα που επικαλούνται κάθε φορά όταν πρέπει να ανανεώσουν τη σύμβαση με ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Προβλήματα που διαιωνίζονται γιατί επιλογή των διοικήσεων είναι η ιδιωτικοποίηση, παρά όσα λέγονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν δόθηκε η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού καθαριότητας η διοίκηση ζήτησε ίδιο αριθμό με όσους ήδη απασχολούσε ως συμβασιούχους, αριθμό κατά πολύ μικρότερο από τις ανάγκες σύμφωνα και με έκθεση της υπηρεσίας.
   Οι καλύτερες υπηρεσίες του ιδιώτη μετατράπηκαν σε εφιάλτη με τους όγκους σκουπιδιών να απειλούν την δημόσια υγεία και την πλημμελή αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.
   Αυτή την πολιτική εφαρμόζει και ο δήμος μας μέσα από το ΤΣΔΑ αρχικού προϋπολογισμού 5.090.000 ευρώ που θα καλυφτεί μέσα από τους δημοτικούς φόρους, το ΕΣΠΑ, τον ΦΟΣΔΑ (δηλαδή μέσα από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών).
· Ανακύκλωση μια αμαρτωλή ιστορία συνεχίζεται καθιστώντας την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Αξιοποίησης ΑΕ ( κεφάλαια δήμων και πολυεθνικών αλυσίδων) μοναδικό φορέα διαχείρισης των συσκευασιών. Μια εταιρεία με πλούσιες επιχορηγήσεις και διπλά αμειβόμενη από τον καταναλωτή μια που πληρώνει την ανακύκλωση της συσκευασίας μέσα στην τιμή του προϊόντος που αγοράζει και δεύτερη μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη για τη μεταφορά των μπλε κάδων.
   Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ο δήμος μας προχώρησε σε σύμβαση με την Ανατολική ΑΕ – κόστους 58.690 για 27 μήνες-καθώς και σε συμβάσεις με ιδιώτες για την συλλογή ενδυμάτων, υποδημάτων, ηλεκτρικού –ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ελαστικών, ογκωδών και άλλων. Σήμερα προχωρεί στην δημιουργία των «πράσινων σημείων» για τη συλλογή όλων των παραπάνω με προϋπολογισμό 532.000 ευρώ, ποσό που ξεπερνά το αρχικά υπολογισμένο. Επιλογή καθόλου αθώα αφού θα πρέπει να διαθέσει χώρους, εξοπλισμό και προσωπικό προς όφελος των ιδιωτών και με περιβαλλοντική επιβάρυνση μετατρέποντας τους χώρους σε σκουπιδότοπους όπως δείχνει η πείρα από την Ευρώπη.
   Η περιβαλλοντική συνείδηση δεν καλλιεργείται μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις, όπως η συλλογή τηγανέλαιων για την εξασφάλιση καυσίμων θέρμανσης στο σχολείο τους. Αυτό αντίθετα οδηγεί στην αποδοχή της εισόδου των επιχειρηματιών στα σχολεία και του νέου «αυτόνομου» σχολείου της αγοράς, που θα διασφαλίζει τη λειτουργία του από τέτοιες δράσεις, απαλλάσσοντας το κράτος από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί τις λειτουργικές του ανάγκες.  
   Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης και μονάδας διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων (που το δελτίο τύπου δεν αναφέρει) στην περιοχή «Τριεθνές», στα όρια μεταξύ Επανομής, Περαίας και Μηχανιίωνας. Περιοχή που επιλέχτηκε με βάση το μικρότερο κόστος και θα επιφέρει προβλήματα στην γύρω κατοικημένη περιοχή από τις οσμές, την επιβάρυνση της κυκλοφορίας, την ηχορύπανση, αλλά και προβλήματα υγείας. Μονάδες που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και μεγάλα κόστη κατασκευής και διαχείρισης, αρχικού προϋπολογισμού 1.500.000 η κάθε μια. Στο δελτίο τύπου του δήμου αναφέρεται η ένταξη στο πρόγραμμα «BIOREAL» της μονάδας κομποστοποίησης με την συμμετοχή του δήμου να ανέρχεται σε 419.400 ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό αναφέρεται η αναερόβια χώνευση και αποτέφρωση των βιοαποβλήτων που αποσκοπεί στην παραγωγή βιοαερίου, επιλογή πολύ επικερδής έναντι της αερόβιας αλλά με μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον και την υγεία.
   Οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία γνωρίζουν πολύ καλά ότι η «ανάπτυξη» τους έρχεται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες, βασίζεται στο τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στους μισθούς πείνας, στις ελαστικές σχέσεις, στην δουλειά με ημερομηνία λήξης, στην εντατικοποίηση. Το γνωρίζουν πολύ καλά οι χιλιάδες συμβασιούχοι όμηροι στους δήμους που τους υπόσχονται μόνιμη δουλειά και τελικά οδηγούνται στην ανεργία.
   Η Λαϊκή Συσπείρωση σε περιφέρεια και δήμο καθώς και σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ καταψήφισε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς που αποσκοπούν στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων και θα έχουν ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, της υγείας και του περιβάλλοντος.
   Πρόβαλλε τη θέση για ένα ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. Που θα στηρίζεται στη:
· Χωροθέτηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού και συγκριτικής αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων, που θα παίρνουν καθοριστικά υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής και με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
· Εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών συλλογής, μεταφοράς, προεργασίας, ανακύκλωσης στην πηγή και ασφαλούς τελικής διάθεσης σε ΧΥΤ, με κριτήριο το βέλτιστο συνδυασμό κόστους και προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
· Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει την υλοποίηση του πιο πάνω σχεδιασμού για το σύνολο των αποβλήτων (μελέτη, διεύθυνση της κατασκευής και λειτουργία των απαιτούμενων εγκαταστάσεων), με την απαιτούμενη εξειδίκευση ανά κατηγορία αποβλήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου